NELER PİŞİYOR: İSTANBUL’UN YENİ RESTORAN VE UYGULAMALARI

Kimi restoranlar eldekileri değerlendirdi, yenilendi, yeni modeller geliştirdi; kimi şefler kendilerine bambaşka yollar çizdi. Dijitalde ise günümüzde hızlı yemeğe ulaşmak ne kadar kolaysa pandemi sonrası tıpkı ‘fast food’ gibi iyi yemeğe de ulaşmanın kolaylaşacağı formüller geliştirildi. Yemek uygulamalarına yenileri katıldı. İşte İstanbul sonbaharında radarımıza takılan trend, mekan ve uygulamalar. 

HER DAİM AÇIK HAVA

COVID-19 sonrası açık hava seçeneği bir restoranın olmazsa olmazı oldu. Hele bir de mesafeli oturma alanları, teras, bahçe leziz tabaklarla birleşiyorsa insan daha ne ister?

Hide Arnavutköy 

Arnavutköy’ün daracık sokaklarından geniş bir bahçeye açılan Hide. Tabaklarda Cenk Debensason’un parmağı var. Burada sabah 09.00-15.00 arası kahvaltı, 12.00-20.00’a kadar da öğle yemeği yemek mümkün; ayrıca tüm güne eşlik eden kek, cookie çeşitleri ve açık tost seçenekleri de mevcut. Menüde ilgimizi çeken tabaklar arasında somonlu rigatoni, burrata ve kuskus risotto, egg burger var.

Hide Arnavutköy
İstanbul restoranlarının en temel varlıklarından biri dış mekanları oldu. Havaların soğumasıyla İstanbulluların ‘dış mekan’ arayışları değişecek mi göreceğiz. Fotoğraf: Hide Arnavutköy.
Foxy Nişantaşı & Karaköy 

Foxy, Karaköy’den sonra bir süredir de Nişantaşı Mim Kemal Öke’de. Çok sevdiğimiz bu şarap barı bize kendimizi Avrupa’da hissettiriyor. Karaköy’de açılan terası ve Nişantaşı’nda DEN ve sonrasında Raphael’e ev sahipliği yapmış mekanda açılan yeni şubesiyle keyifli şarap muhabbetlerinin vazgeçilmez noktası. Foxy röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Barmy

Kadıköy’ün nostaljik bir sokağında bulunan Barmy, hem şehir, hem de deniz manzaralı terasında misafirlerini ağırlıyor. Menüde yerel ve mevsimsel ürünler tercih ediliyor. Türk ve dünya mutfağından seçkileri yorumlayan Barmy’nin menüsünde; nar, portakal, armutlu ördek konfi salata, tarama ve reyhan salatası eşliğinde servis edilen uskumru paçanga, fıstık ve Bodrum mandalina sorbeli katmer ön plana çıkan lezzetlerden.

ŞARKÜTERİLERİN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Özellikle pandemi sonrası sosyal ortamlar evlere taşındı. Mini grup buluşmaları, davetlerin paralel mahallelerde artan şarküteri ve deli’ler dikkatimizi çekmeye başladı.

Cotto e Crudo’da peynir ve şarküteri tabağı. Fotoğraf: Lian Penso Benbasat
Cotto e Crudo

Amerikan Hastanesi’nin yanı başında, Sezai Selek Sokak’ta bulunan Cotto e Crudo; kalabalıktan uzak şarabınızı yudumlayabileceğiniz bir adres. Burada her şey istek üzerine hazırlanıyor. Kendi sandviçinizi, kendi şarküteri seçkinizi yapıp ister yerinde, ister evde tüketebiliyorsunuz. Ayrıca şarküteri sofralarının olmazsa olmazı ev yapımı hardal, rezene, bamya, salatalık, havuç, bebek turp turşuları gibi eşlikçiler de mevcut.

Tutti

Şef Müge Ergül, Bebek’te Tutti ile karşımızda. Dört kişilik oturma yeri olan Tutti, hem ayaküstü sağlıklı ve lezzetli yemek isteyenlere hem de kendi evine şarküteri, meze götürmek isteyenlere yönelik bir mekan. Hatta Tutti x La Fabrika seramik meze tabaklarını da alıp sofranızda kullanabilirsiniz. Tüm malzemeler yerel üreticilerden, tarladan mevsimsel olarak seçiliyor; açık mutfak konseptiyle misafirlerle sunuluyor.

YENİ NESİL UYGULAMALAR

Artık yeme içme alışkanlıklarımızın ve bununla birlikte yemeğe ulaşımımızın da oldukça değiştiği aşikâr. Restorana, markete gidişlerimiz de eskiye kıyasla oldukça az. Süpermarketler aynı günle sınırlı kalmayıp sipariş sonrası 30 dakika içinde teslimat, hızlı servise geçti bile. Gastronomi tarafında da bizi heyecanlandıran yeni uygulamalar yerini aldı.

Fuudy, şehrin en yeni eve servis uygulaması. Fotoğraf: Fuudy.
Fuudy App

Fast food’dan alışık olduğumuz eve servis uygulamalarının yavaş yemek tarafı için geliştiren ve restoranların evlere paket servislerine çözümler getiren Fuudy, Bi Nevi Deli, Lucca ve Akmerkez Vakko Bistrot gibi seçkin restoranlarla da iş birliği içinde. Özenle paketleyen ve teslimatını gerçekleştiren ile Fuudy; evde restoran deneyimini yaşamak isteyenler için alternatif bir uygulama.

Oreka App

Sirkülasyonu azalan restoran, pastane, market ve kafelerin gıda israfını minimuma indirmek amacıyla kurulan Oreka, gıdaların liste fiyatlarını minimum %50 indirimle tüketiciye ulaştırıyor. Böylelikle hem tüketici hem de işletmeler avantajlı oluyor. Oreka, alışkanlıkları değiştirip sıfır atık hareketinin bir parçası olmayı hedefliyor.

Kapak Fotoğrafı: Barmy.
LİAN PENSO BENBASAT

YEMEĞİN BİR TABAKTAN ÇOK DAHA ÖTESİNİ DÜŞÜNEN BİRİ, TABİİ GÜLÜMSEYEREK! HER LOKMADA KEYİF ALMASINI SEVEN, LOKAL LEZZETLERİN, ESNAF LOKANTALARININ PEŞİNDE, GELENEKSEL MUTFAK KÜLTÜRLERİNE MERAKLI, BÜYÜK AİLE SOFRALARIN BAŞ YİYİCİSİ OLMAKTAN GURURLU. KÖKLERE DÖNÜŞ PROJESİYLE BÜYÜKANNELERDEN ZAMANSIZ TARİF İPUÇLARI ÖĞRENİYOR. BİR DE YAŞAMAK İÇİN YİYENLERDEN DEĞİL, YEMEK İÇİN YAŞAYANLARDAN.