BİRİ ‘CHEAT DAY’ Mİ DEDİ?

Battaniye altında geçecek bir Cheat Day’e dair önermeler.

Bir ‘Cheat Day’i cheat day* yapan nedir? Pijamanızı hiç çıkarmadan evde tüm gün dizi mi izlemektir, yoksa o en sevdiğiniz lezzetlerden koca bir menü sipariş edip bu diziye koltukta yemek yiyerek eşlik mi etmektir? Bazen de evden en rahat kıyafetlerle dışarı çıkıp çıtır çıtır bir lezzete gömülmektir. Ya da bol şeker, karbonhidrat içeren ara öğünlere sığınmaktır… Bunlar aklımızdan hınzırca geçen düşüncelerden bazıları. Bu da böyle bir gün deyip geçmeyin; adını koyun. Kendi cheat day’inizin kahramanısınız.

Cheat day özellikle diyet dönemlerinde bedeni bir günlüğüne şaşırtmak için yapılan bir kaçamak olarak tanımlanıyor. Hamburger, patates, pizza, dondurma gibi karbonhidrat, şeker, yağ değerleri yüksek besinlerle yapılıyor bu kaçamak. International Journal of Eating Disorders’da yayınlanan bir araştırmada #cheatmeal ile etiketlenmiş 1.6 milyondan fazla görsel analiz edildiğinde bunların yarısından fazlası yüksek miktarlarda kalori içeren yiyecekler olduğu ortaya çıkmış.  Cheat öğünlerine dair yapılan araştırmalarda is  beslenme uzmanları her ne kadar cheat günlerinin metabolizmasına etkisini bilimsel kanıtlanmış olmasalar da; ortaya sürülen bir teori alınan yüksek kalori miktarının diyet sırasında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakmasını sağladığı yönünde. Diğer bir teori ise leptin hormonu ile alakalı. Diyet yapılırken açlık hissini bastırmaktan sorumlu bu hormon düşüyor ve yemeye direnmeyi zorlaştırabiliyor. Cheat öğün ise leptin seviyesini yeniden yükseltmeye yardımcı oluyor.

Konunun bilimsel boyutu bir yana gözler kapalı ısırılan hamburgerin hayali bir yana. Biz bugün biraz daha keyif tarafından bakacağız işe.

Cheat Day Lezzetleri

Böyle düşününce aklıma Sloppy Joe, nam-ı diğer dağınık hamburger geliyor. Gerçek bir Amerikan rüyası. Siparişim Melina Kantina’dan Mom’s Famous Sloppy Joe Sandwich yanında da patates cipsi. Yoksa da ağız sulandıran başka bir hamburger peşine düşüp Zula diyeceğim. Nitekim arkasında şefler Cihan Kıpçak ve Üryan Doğmuş var. Yumuşak ekmeklerinin arasında sulu köfteleri, cheddar, karamelize soğan, turşu, trüflü mayonez bulunuyor. Yanında da baharatlı patates kızartması.

Cheat Day lezzetleri; sırasıyla: Melina Cantina’nın Sloppy Joe’su Zula’nın B.I.G burgeri, Coni&Co’nun Çıtır Bal Hardal burgeri, Vakkorama Cafe’nin Fried Chicken Sando’su.

Veyahut biraz çıtır çıtır lezzetler ekleyebilirim menüme: Coni & Co’dan ekşi mayalı patates ekmeği arasında Coni çıtır tavuk göğüs, kırmızı lahana turşusu, ev yapımı Coni ballı hardal soslu burger; neden olmasın? Olmadı, Vakkorama Cafe’den kızarmış tavuk, soyalı fıstık ezmesi, sriracha mayonez, coleslaw buluşması Fried Chicken Sando veya ballı mayonez, mısır gevreği ve pembe biber tohumlu Korean tavuk kanatları gelir kapıma.

Hamburgeri ben her gün yerim diye de bilirsiniz, hakkınızdır. O zaman size Inari Omakase’nin daha menüsüne girmediği zamanlarda ‘spesiyal’ olarak bir sevdayla yediğimiz renkli soya kağıdına sarılı tempura karides, avokado, trüflü mayonez üzerinde patates kıtırları olan kirohana yanında da mısır tempura desem?

Ya tatlı? İlk aklıma kaşık kaşık dondurma yemek geliyor. Elde değil, hava soğuk ev sıcak! Pandos’un cam ambalajda, katkı maddesiz, geleneksel metotlar ile ürettiği dondurmalar arasından şekeri ağır ateşte yavaş yavaş karamelize ederek yapılan English Fudge Caramel ve Fransızların geleneksel pastacılık metotlarına bağlı kalarak 3 günde imal edilen ‘Fransız Usulü’ vanilyalı dondurma favori ikili.

Battaniye Altı, Cheat Day Dizileri

Karınlar doyduysa, battaniye altında dizi izlemeye başlayabiliriz. Son zamanlarda görmediyseniz izlemenizi önereceğimiz ‘Cheat’ dizileri:

Flavorful Origins

Çin’in mutfak sırlarını ve Kaoshan, Gansu  ve Yunnan bölgelerinden yerli Asya malzemeleriyle çeşitli pişirme teknikleri ve mutfaklarını araştıran bir belgesel dizisi. Çin’in bildiğimiz dinamizminin aksine yavaş üretimi, malzemelerini ön plana çıkaran çekimler oldukça ilham verici.

Somebody Feed Phil

Kült sitcom Everybody Loves Raymond’ın yaratıcısı, senarist ve yapımcısı Philip Rosenthal’in farklı şehirlerde lokal lezzetler denediği eğlenceli belgesel dizi serisi özellikle seyahat edemediğimiz şu dönem için koltuktan uçağa binmek gibi.

Modern Family

Beni yemeğe bulaştırma derseniz Modern Family arda arda izlenecek çıtır çerez dizilerden. Gerçek bir Cheat Day eşlikçisi.

We Are The Champions

Birbirinden ilginç yarış ve turnuvalar hakkında olan serinin ilk iki bölümü yeme içme ile ilgili. İlki, Gloucester yakınlarında Cooper’s Hill kasabasının dik bir yamacından aşağı salınan bir teker peynirin arkasından yuvarlanan insanların yarışı ikincisi ise en acı biberi yeme yarışması. Anlayacağınız tam olarak kafa dağıtan, sizi pek yormayan cinsten.

Crazy Delicious

Bir bahçe düşünün ama Alice Harikalar Diyarı misali, büyülü bir bahçe. İçindeki her şey ise yenilebilir. Crazy Delicious aslında çılgın bir yemek yarışması. Yarışmacılar bahçedeki ürünlerle çılgın ama aynı zamanda çok lezzetli yemekler yapıyor. İngiliz komedyen Jayde Adams’ın sunduğu programın jürileri üç ünlü şef: Carla Hall, Niklas Eksted ve Heston Blumenthal.

İyi keyifler ve iyi seyirler.

Not: 

*Hile günü olarak Türkçe’ye çevrilse de, diyet sırasında ziyafet günü olarak da adlandırılır.

LİAN PENSO BENBASAT

YEMEĞİN BİR TABAKTAN ÇOK DAHA ÖTESİNİ DÜŞÜNEN BİRİ, TABİİ GÜLÜMSEYEREK! HER LOKMADA KEYİF ALMASINI SEVEN, LOKAL LEZZETLERİN, ESNAF LOKANTALARININ PEŞİNDE, GELENEKSEL MUTFAK KÜLTÜRLERİNE MERAKLI, BÜYÜK AİLE SOFRALARIN BAŞ YİYİCİSİ OLMAKTAN GURURLU. KÖKLERE DÖNÜŞ PROJESİYLE BÜYÜKANNELERDEN ZAMANSIZ TARİF İPUÇLARI ÖĞRENİYOR. BİR DE YAŞAMAK İÇİN YİYENLERDEN DEĞİL, YEMEK İÇİN YAŞAYANLARDAN.